Japanese

Home

A link to the outline page A link to the architecture page A link to the collection page A A link to the activities page A link to the guide page A link to the transport page

| Architecture | Building |

On the Architecture
This Museum is located in the city of Tatebayashi, Gunma, northeast of the marsh Tatara-numa. Swans come to Tatara-numa in the winter and the area is rich in nature. Thus, it was chosen as an ideal location for our Museum, which pursues the theme of gthe relationship between nature and mankind.h The construction of the Museum proceeded together with development of Tatara-numa Park. The architecture was designed by Daiichi-Kobo Associates (rep. Takahashi Teiichi) and integrates the landscape design of the entire site covering 7.5 hectares. On a flat land with archetypal scenes of the Tatara River to the north of the Museum, marshes in the southeast, and rice paddies in the southwest, by surrounding the Museum with a scenery pond and earthwork, it is designed as an independent geislandf emerging from the esurface of the water.fh

The approach to the Museum begins with the parking lot, across the bridge over the scenery pond, and along the curved cascade. The lawn in front of the Museum is slightly sloped to lead the visitorsf eyes and movement within the horizontal landscape.

Located at the center of the building is Exhibition Room 1, with a large glass opening facing the east. Designed as a space to exhibit mainly sculptures such as those by François Pompon from the Museum collection, Takahashi Teiichi is said to have imagined gthe sight of animals resting in the shade of the foliage of huge trees.h From ga cone with its center in the earthh and gpart of the spherical crust with its center in the sky,h he worked out a slanted ceiling and a curved wall to produce a characteristic space.

An arc-shaped gallery connects the Restaurant, Museum Shop, and Exhibition Rooms 2, 3, and 4. The gallery enwrapping the front garden is walled entirely in glass, forming a continuity with the outdoor scenery both visually and in terms of the path of flow. gWhile giving thought to the scale and texture of the materials including stone, aluminum, glass, and water, I did my best to keep the details as simple as possible and to minimize the lines segmenting the space.h The designerfs intention can be experienced in your body by placing yourself in the space and walking around.

Proceeding along the gallery and stepping outside, you find the Annex, which is contrasting in atmosphere to the modern, sharp Main Building. The Annex is a building constructed to house the gSculptorfs Studio,h where materials on Fran?ois Pompon are displayed, and the gWorkshop Room,h where creative activities are undertaken. Giving thought to a farmhouse in Burgundy, where Pompon was born, the exterior is composed of random masonry of European roof tiles and limestone. There is a promenade around the building and the seasonal charms of a bosket of Japanese katsura trees connects the lawn in the front garden and the Annex.
 
Construction Information
ArchitectDaiichi-Kobo Associates
Structural designKawaguchi & Engineer
Equipment and utilities designKankyo Engineering Inc.
Exterior designDaiichi-Kobo Associates, Studio On Site
Sign designKijuro Yahagi Inc.
Type of constructionReinforced concrete
Building area5,742.85uimain building, 5,436.53uAannex, 306.32uj
Total floor space6,856.74uimain building, 6,477.50uAannex, 378.97uj
LevelsTwo levels above ground (in both main building and annex)
Exterior finishAluminum panels, Granite
Museum opened to publicOctober 26, 2001

Gunma Museum of Art, Tatebayashi
2003 Hinata-cho, Tatebayashi-shi, Gunma,Japan@
tel.(+81)276-72-8188 fax.(+81)276-72-8338@@
© GUNMA MUSEUM OF ART, TATEBAYASHI